Kost v krku

22. prosince 2005 v 9:38 | jandys |  IZS
Na štědrovečerním stole je v našich končinách tradiční kapr a bramborový salát. Během roku ryby tolik nejíme a pro hodně z nás je Vánoční kapr jedinou rybou za rok. Když se Vám zapíchne rybí kostička do krku, nastává problém. Na linku 155 každoročně volá několik stovek lidí, že se někomu z jejich blízkých zapíchla kost v krku a ať přijede sanita.... Základním pravidlem pro konzumaci ryb je jíst rybu odděleně od přílohy. Maso z kostí se doporučuje "stahovat" a věnovat velkou pozornost žvýkání.
Když už se kostička do krku zapíchne, pomáhá hlavně chleba. Když ani ten nepomůže a je potřeba vyhledat lékaře - ale ne na lince 155! Ve větších městech fungují pohotovosti, v horším případě je potřeba navštívit chirurgickou ambulanci nemocnice. Nastane-li situace že se kost posune dál do jícnu, může být bolest v oblasti hrudníku dost nepříjemná. Pak je pomoc lékaře nezbytná. Zánět kolem zapíchnuté kostičky by mohl přerůst v životu nebezpečnou sepsi. Lékař za pomoci lokálního umrtvení a endoskopu kost odstraní. Když už cítíte, že kostička doputovala do žaludku, je vyhráno. Žaludeční šťávy ji většinou bez problémů zlikvidují.

Jezte prosím rybu opatrně, a když už se Vám přihodí ta nemilá příhoda, snažte se řídit tímto postupem.
Dopřejte taky operátorům na lince 155 klidné Vánoce.
Dobrou chuť


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama